Burcunuz Ne? Burcunuz Neye Göre Belirlenir?

“Astrolojiye inanmıyorum; ben yay burcuyum ve biz şüpheciyiz.” – Arthur C. Clarke

İnsanların burçları veya güneş burçları, doğdukları sırada güneşin hangi burç takımyıldızında olduğuna bağlı olarak belirlenir. Güneşin herhangi bir zamanda bir takımyıldızında olduğunu düşünmek kafa karıştırıcı görünse de, Dünya’dan görülebilen yıldızlar ve gezegenlerin, gezegenimizi saran dev bir küre üzerinde var olduğunu düşünün. Buna göksel küre denir ve astrologlar ve astronomlar, gece gökyüzünde gördüğümüz şeylerin ölçümlerini yapmak için bunu kullanır.

Dünya güneş etrafında döndükçe, güneş, göksel küre üzerinde hareket ediyor gibi görünür ve bu hareketi takip eden bir yol olan ekliptiği izler. Her gün güneş, ekliptik boyunca yaklaşık 1 derece ilerler ve bu, 23.5 dereceyle Dünya’nın dönme ekseninden sapmıştır. Bu derece farklılığı, Dünya’nın aldığı güneş ışığı miktarındaki mevsimsel değişimleri açıklar.

Ekliptik Yılın zamanına ve kullanılan özel astroloji sistemine bağlı olarak, güneş gündüz gökyüzünde belli bir burç takımyıldızı arka plana sahip olacaktır. Eski astrologlar, hangi burcun gece ilk doğup sabah en son battığını izleyerek bunu çözmüşlerdir.

Bu nedenle, birisi “Ben bir Aslan’ım” derse, bu kişinin doğduğu gün güneşin Aslan takımyıldızında olduğu anlamına gelir.

Birçok astrolog, ekliptiği 12 eşit bölgeye böler ve her bölüme bir burç adı atar, ancak bölümler her zaman ilgili takımyıldızla örtüşmez. Buna yıldızsal zodyak denir ve aslında M.Ö. 400 civarında geliştirildi. Diğer astrologlar, mevsimlerle ilişkilendirilen bir zodyak kullanır. Dünya’nın presepsiyonu nedeniyle (temel olarak, Dünya kendi ekseni etrafında hafifçe “sallanır” – daha fazla bilgi için Chandler sallanması nedir? makalesine bakabilirsiniz), iki yöntem artık tam olarak uyuşmamaktadır. İki bin yıl önce uyuşuyorlardı, ancak şimdi takımyıldızlar gökyüzünde önemli ölçüde kaymış durumda.

Bir sonraki bölümde, zodyak burçlarının her birine ve onlarla ilişkilendirilen özelliklere göz atacağız.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *